Den 25-årige mand, som politiet anholdt for skudepisoden på Christiania døde selv af kvæstelser fra skudsår efter anholdelsen. Foto: Politiet.

Den 25-årige mand, som politiet anholdt for skudepisoden på Christiania døde selv af kvæstelser fra skudsår efter anholdelsen. Foto: Politiet.

Det er den sidste aften i august – den sidste sommeraften i følge kalderen. Det har været en dag og aften som så mange andre på Christiania. Men det bliver en aften, der forandrer fristaden – måske for altid.

Civilklædte politifolk er også tilstede denne aften de har fået øje på en 25-årig mand, som de sætter i forbindelse med den organiserede hashhandel i Pusherstreet. De beslutter sig for at stoppe ham, da han kommer cykklende. Men noget går galt. Den 25-årige vrister sig fri af politiet og griber en pistol som han affyrer flere gange. En betjent bliver ramt i hovedet og såret kritisk og én bliver ramt i benet. En borger, der tilfældigvis er på stedet, bliver også ramt af skud i benet. Derefter flygter den 25-årige fra stedet.

Politi fra hele København sættes i alarmberedskab, mange kommer frivilligt på arbejde, og en veritabel menneskejagt går i gang. At skyde to betjente, er ikke noget kollegaerne ser let på og de er alle opsatte på, at gerningsmanden skal fanges.

En kort beskrivelse af den 25-årige bliver sammen med et billede udsendt til pressen, der straks offentliggør politiets efterlysning. En efterlysning, som bærer frugt. Politiet får nemlig tidligt torsdag morgen oplysninger om, at den 25-årige befinder sig i en lejlighed i Kastrup på Amager.

Politiets Aktionsstyrke bliver sendt til stedet og omringer adressen. Men den 25-årige, der er bevæbnet, forsøger at løbe væk fra stedet og det kommer til skudveksling. Han bliver ramt og må efterfølgende bringes til behandling på Rigshospitalet, hvor lægerne betegner hans tilstand som kritisk.

Politiet finder efterfølgende på stedet et patronhylster med samme kaliber, kaliber .22, som var blevet anvendt ved skyderiet på på Christiania.

Senere på dagen fremstilles den 25-årige i grundlovsforhør in absentia. Han er nemlig fortsat indlagt på Rigshospitalet, hvor hans tilstand er uændret.

I en pressemeddelelse udsendt sidst på eftermiddagen torsdag oplyser Københavns Politi, at den 25-årige er dansk statsborger, født i Bosnien Hercegovina og har boet i Danmark side han var fire år gammel. Politiet oplyser også, at den 25-årige tilsyneladende har tilknytning til den gruppen Millatu Ibrahim og har sympatier for IS. Men, skriver politiet “der er imidlertid på nuværende tidspunkt intet, der tyder på, at dette har haft indflydelse på skudepisoderne på Christiania”. At politiet kommer med de oplysninger hænger formentlig sammen med, at store dele af pressen på det tidspunkt allerede hare fundet videoer og andre spor, som peger i den retning.

Senere nævner Islamisk Stats uofficielle nyhedsbureau Amaq da også den 25-årige som “en af deres krigere”.

Politikere, kommentatorer, højtstående politifolk og presse er hurtigt ude med krav om, at Christiania nu må gøre noget ved den åbenlyse hashhandel og de er alle enige om, at nedskydningen af to politifolk – og en civil borger – er rystenden og uacceptabelt.

Torsdag aften holder Christianitterne fællesmøde, hvor situationen bliver diskutteret. Pusherne bliver kritiseret på mødet og man enes om, at mødes igen klokken 9 fredag morgen ved Pusherstreet.

I løbet af natten til fredag dør den 25-årige på Rigshospitalet som følge af de kvæstelser han fik under anholdelsen.

Fredag morgen går christianitter igang med at rydde Pusherstreet og rive hashboderne ned. Dermed er den åbenlyse hashhandel – for en tid i hvert fald – stoppet.

Noter:
Den 25-årige er af gode grunde ikke dømt for skyderiet på Christiania. Men han var Københavns Politis eneste mistænke i sagen.
Den Uafhængige Politiklagemyndighed har iværksat efterforskning af skudafgivelsen torsdag morgen i forbindelse med anholdelsen af den 25-årige i Kastrup og dermed også den 25-åriges død på Rigshopsitalet.